Albert Neuhuyslaan 53 | 8072 HJ Nunspeet | Telefoon 0341-760029 | E-mail info@juniorcollegenunspeet.nl

Therapiehond

Matu

Sinds januari 2011 loopt er op de Verschoorschool (dus ook in de onderbouw van het Junior College) een hond rond. Niet zomaar een hond, maar een hond met een missie: kinderen motiveren, stimuleren en stress verminderen waardoor ze zich beter ontwikkelen.

Positieve invloed
Uit onderzoek is gebleken dat honden een positieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling en op de gezondheid in het algemeen. Een (therapie)hond zorgt ervoor dat kinderen meer hun best doen, zich veiliger en meer ontspannen voelen, zelfvertrouwen krijgen, beter communiceren en dus sociaal vaardiger worden. Daarnaast verbetert ook hun motoriek.

Kameraadschap
Honden geven een gevoel van kameraadschap en vertrouwen. Een hond vertelt niets door, dus kinderen kunnen geheimen aan hem toevertrouwen. Honden stimuleren tot bewegen en zorgen voor vermindering van stress. Een hond oordeelt en veroordeelt niet, maar brengt kinderen aan het lachen. Kortom, een hond zorgt voor ontspanning.

Mag ik u vorstellen aan Matu
Matu is een Australian shepherd ofwel een Australische herdershond. Hij is op 5 oktober 2010 geboren en gaat sinds januari 2011 op maandag tot en met donderdag met zijn baasje mee naar de Verschoorschool. Zijn baasje is Raquel Schoneveld, zij is orthopedagoog op de Verschoorschool. Buiten de schooltijden zorgt zij ook voor Matu. Ook doet zij alle opleidingen en trainingen met hem.
De naam Matu komt uit het Eskimo en betekent “opent deuren”. We hopen dat Matu voor de kinderen van de Verschoorschool vele deuren zal openen. Dat is zijn missie.

Hond als coach
De communicatie van mensen en kinderen onderling is vaak ingewikkeld. Er komt veel bij kijken om anderen te begrijpen, er worden vaak dubbele boodschappen gegeven. Dieren doen dit niet. Bij een hond heeft het geen zin je anders voor te doen dan je bent: een hond kijkt anders. Een hond ziet wie je werkelijk bent en zal je gedrag spiegelen. En dit alles uiteraard zonder te oordelen. Dat maakt een hond als coach zo mooi en waardevol. Door de manier van reageren van de hond, zijn onvoorwaardelijke liefde, samen met het stress verlagende effect, maakt een hond tot een uitstekende coach.

Meer informatie ook ook leuke filmpjes over de therapiehond kun je hier vinden.